گردن درد علت ودرمان آن
چهارشنبه, ۱۵ مهر ۱۳۹۴، ۰۵:۱۰ ب.ظ
علت
بعضی از دلائل گردن درد در ادامه توضیح داده شده است:
آسیب دیدگی و تصادف: واخورگی گردن یکی از آسیب دیدگی هایی است که در حین تصادف با اتومبیل برای فرد ایجاد میشود به این گونه آسیب دیدگی ها کشیدگی یا انعطاف بیش ازحد مفصل گردن گفته می شود. بدلیل اینکه با حرکت غیرطبیعی مفصل گردن سر به سرعت با فشار زیاد به سمت عقب یا جلو خم میشود و باعث ایجاد آسیب دیدگی می شود. حرکات شدید و غیرطبیعی تاثیر زیادی روی لیگامنت ها و ماهیچه های مفصل گردن دارد. واکنش ماهیچه های مفصل گردن در مقابل گرفتگی و انقباض در این ناحیه ایجاد گردن درد و سختی مفصل گردن است.
افزایش سن: آسیب دیدگی هایی که می تواند با فرسوده شدن مفصل و افزایش سن ایجاد شود مانند بیماری آرتروز گردن، استنوزیس ستون مهره ها(تنگی کانال نخاعی) و بیماری فرسودگی دیسک ها باعث تاثیر روی ستون مهره ها و بروز گردن درد می شود. بیماری آرتروز گردن اختلالی است که باعث از بین رفتن غضروف های مفصل می شود. بدن با ساخت استخوان های جدید به نام استئوفیت (جراحات استخوانی) که روی حرکت مفصل تاثیر میگذارد، نسبت به از بین رفتن غضروف ها واکنش نشان میدهد. این جراحات استخوانی باعث بروز گردن درد می شود.
در بیماری استنوزیس ستون مهره ها کانال های نخاعی تنگ می شود و باعث ایجاد فشار روی ریشه عصب ها می شود. استنوزیس باعث ایجاد درد در مفصل گردن، شانه و بازو می شود و زمانیکه عصب ها به صورت طبیعی کار نکنند، باعث بی حسی در مفصل می شود.
بیماری فرسودگی دیسک: این بیماری باعث می شود که دیسک ها لغزندگی خود را از دست بدهند، خشک شوند و حالت انعطافی خود را از دست بدهند. با گذشت زمان مواد ژله ای داخل دیسک ها دچاربرآمدگی میشوند و از ناحیه خارجی دیسک بیرون میزنند که باعث ایجاد گردن درد، سوزش و بی حسی در نواحی فوقانی ستون مهره ها می شود.
سبک زندگی: حالت های نامطلوب قرارگیری مفصل، چاقی، اضافه وزن و ضعیف بودن ماهیچه های شکم باعث ایجاد اختلال در تعادل مفصل گردن میشود و ما برای جبران این اختلال مجبور هستیم که گردن را به جلو خم کنیم. فشار و تنش های روحی هم می تواند باعث گرفتگی و انقباض ماهیچه ها و در نهایت منجر به گردن درد و سختی مفصل گردن می شود.
بیماری های دیگر: معمولا درد گردن ناشی از فشاراست اما بروز دردهای مستمر و اختلال درعصب های مفصل ممکن است نشان دهنده یک مشکل جدی تر باشد این علائم نباید نادیده گرفته شوند، عفونت ستون مهره ها، فشرده شدن نخاع، تومور، شکستگی و اختلالات دیگر از علائم جدی هستند. در صورتیکه هنگام تصادف سر آسیب دیده باشد به احتمال زیاد مفصل گردن هم دچار آسیب دیدگی شده است و باید به پزشک مراجعه کنید، حتی اگر فعلا دچار گردن درد نشده اید.
علائم ونشانه ها
گردن درد ممکن است باعث بروز علائم زیر شود:
1- به نواحی فوقانی مفصل کمر، شانه و کتف گسترش یابد.
2- با انجام حرکت تشدید شود.
3- باعث ایجاد ضعف و سختی درمفصل گردن شود.
4- باعث ایجاد سردرد می شود.
این عوامل معمولا رایج است و برای چند ماه در بدن پایدار است. علائم مرتبط با اختلال در عصب ها با فشار روی نخاع و ریشه های عصب ایجاد می شود.علایم گردن درد شامل:
1- سوزش و بی حسی در بازو و دست
2- احساس سوزش هنگام لمس پوست بازو و کتف
3- بروز درد به صورتیکه فکر می کنید به بدنتان شوک وارد شده است و به سمت بازو و دست گسترش میابد.
4- ضعف و بی حسی در ساق پا
5- عدم کنترل ادار و مدفوع این اختلال زمانی ایجاد می شود که نخاع دچار آسیب دیدگی شده است.
سر درد و سرگیجه
سردرد و سرگیجه های ناشی از گردن درد بر اثر عملکرد نامطلوب مفاصل فوقانی مفصل گردن، ماهیچه ها وعصب های گردن است، که سیگنال های درد به سمت هسته عصب های مغزحرکت میکند این سیگنال های درد باعث ایجاد حس سردرد می شود، که این سر درد ناشی از گردن درد است.
یکی از رایجترین دلائل درد گردن عملکرد ناصحیح 3 تا از مفاصل گردن است که به آن مفاصل 3 قلو گفته می شود. مفصل گردن در صورتیکه بسیار سخت باشد یا بیش از حد حرکت کند (مثلا سست شده باشد و بوسیله ماهیچه های ضعیف مفصل گردن پشتیبانی نشود) یا در حالت غیرطبیعی قفل شود(مثلا قفل شدن مفصل فاست یا حالت قرار گیری غیرطبیعی مفصل) باعث بروز سردرد ناشی از گردن درد می شود. زمانیکه به مفصل گردن فشار وارد شود یا دردناک شود، سیگنال های درد به سلول های عصب ساقه مغز منتقل می شود و شما احساس سردرد ناشی از گردن درد می کنید و در بعضی از مواقع با درد صورت نیز مواجه می شوید.
درد کتف و دست
بروز درد در کتف که به صورت عجیب ایجاد شود، نشان دهنده بروز اختلال در بازو و کتف نیست، بلکه یکی از علائم اختلال در ناحیه گردن است، بروز اختلال در مفصل گردن می تواند روی نواحی شانه، کتف و دست تاثیر بگذارد. این مشکلات می تواند بر اثر فرسودگی مفصل با گذشت زمان، ضربه یا استفاده بیش از حد از مفصل و ضعف ایجاد شود. در صورتیکه از درد کتف و بازو رنج می برید باید به پزشک مراجعه کنید. گاهی درد کتف و دست ناشی از گردن درد می باشد و دست مشکلی ندارد.
تشخیص
تست عکس برداری اشعه ایکس برای تشخیص علت گردن درد بسیار موثر است. آزمایش های ساده اشعه ایکس می تواند اختلالاتی مانند تنگی فضای دیسک، بیماری های روماتیسم، جراحت و زخم، لغزندگی دیسک، استنوزیس (تنگی کانال نخاعی)،شکستگی و عدم استحکام ناشی از کشیدگی بیش از حد را نشان دهد. عکس بردای ام آر آی یکی از دیگر از آزمایش هایی است، که آسیب دیدگی های عصب را نشان میدهد. این نوع تست عکسبرداری دقیق تر از تست اشعه ایکس برای نشان دادن جزئیات است. سی تی اسکن در بعضی از مواقع می تواند جایگزین ام آر آی شود.تست های الکتریکی (الکترومایوگرافی) تست هایی برای ارزیابی عملکرد عصب است که به تشخیص گردن درد، بی حسی و سوزش در شانه، گردن و بازو کمک می کند.
درمان
انواع مختلفی از روشها درمانی برای درمان اختلال در مفصل گردن وجود دارد وانتخاب مناسب ترین درمان ها براساس دلیل بروز درد و میزان شدت آن انجام می شود، برای اکثرافراد درمان ها با استفاده ازترکیبی ازروش های آرامش بخش، مصرف دارو وانجام حرکات ورزشی مناسب انجام می شود.
در ادامه بعضی از درمان های گردن درد آورده شده است.
داروها
پزشک ممکن است برای درمان گردن درد مصرف دارو را به شما توصیه کند. میزان شدت گردن درد روی انتخاب نوع دارو تاثیر گذاراست. داروهایی که برای بیمار توصیه میشود شامل موارد زیر است:
داروهای بدون تجویز پزشک: شما برای مصرف این داروها دو انتخاب دارید داروهای مسکن مانند استامینوفن(تایلنول) است ونوع دیگر دارو که علاوه برکاهش گردن درد باعث کاهش التهابات می شود. مصرف داروهای ضدالتهاب بدون استروئید باعث کاهش درد و تورم به صورت همزمان می شود، یکی از این داروها ایبوپروفن است.
دارو با تجویزپزشک: در صورتیکه به دردهای شدید مفصل گردن ناشی از گرفتگی مفصل دچارشده اید، به شل کننده عضلات نیاز دارید تا بتواند باعث از بین بردن گردن درد و گرفتگی در مفصل گردن شود. نکته شگفت انگیزی که وجود دارد مصرف داروهای ضد افسردگی نیز می تواند با مسدود کردن راهی که سیگنال های درد را به مغز میفرستد، باعث درمان درد شود. این دارو هم چنین می تواند به افزایش تولید ایندروفین در بدن که یک مسکن طبیعی است، کمک کند. شما باید برای مصرف همه این داروها به توصیه های پزشک با دقت گوش دهید. بدون مشورت پزشک هرگز داروهای که نیاز به تجویز پزشک دارد را با داروهای بدن نسخه با یکدیگر مصرف نکنید.
تزریق
پزشک ممکن است تزریق در ستون مهره ها را به شما توصیه کند. تزریق دارو می تواند مستقیم در نواحی آسیب دیده تزریق شود:
تزریق در ناحیه اپیدورال مفصل گردن: این تزریق به منظور کاهش گردن درد در فضای اپیدورال در مفصل انجام می شود. این ناحیه فضایی در اطراف غشا است که ستون مهره ها و ریشه عصب را پوشانده است عصب در فضای اپیدورال گردن، شانه و بازو قرار گرفته است. زمانیکه ریشه عصب ها در ناحیه اپیدورال ملتهب شود با درد گردن، شانه و کتف مواجه می شوید. تزریق در ناحیه اپیدورال با تزریق مواد ضدالتهابی در فضای اپیدورال باعث کاهش التهابات ریشه عصب میشود. تزریق اپیدورال ممکن است باعث کاهش گردن درد به صورت دائمی و کامل یا ممکن است باعث کاهش درد برای چند ماه شود.
تزریق در نقاط تریگر یا ماشه ای: این تزریق در موارد گردن درد شدید و حاد انجام میشود. نقاط تریگر برآمدگی روی ماهیچه ها است که زماینکه ماهیچه ها آرام و ریلکس نباشند،ایجاد می شود. این تزریق با تزریق مسکن دراین نقاط انجام میشود و به تنهایی انجام نمی شود، بلکه به همراه آن باید تمرینات فیزیوتراپی که باعث انعطاف، استقامت و حرکات صحیح مفصل میشود را نیز انجام داد.