پیچ خوردگی مچ پا
چهارشنبه, ۱۵ مهر ۱۳۹۴، ۰۸:۵۶ ق.ظ
علت
پیچ خوردگی مچ پا یک آسیب بسیار رایج است. تقریبا در هر روز ۲۵۰۰۰ نفر دچار این آسیب دیدگی می شوند. پیچ خوردگی مچ پا در بین ورزشکاران و غیرورزشکاران، کودکان و بزرگسالان بوجود می آید. این آسیب دیدگی زمانی ایجاد می شود که افراد در یک مسابقه ورزشی یا فعالیت های تناسب جسمانی شرکت می کنند. همچنین این آسیب دیدگی وقتی پیش می آید که پای خود را روی یک سطح ناصاف قرار می دهید یا پای خود را پای خود را به صورت کج روی یک سطح قرار می دهید.
رباط های مچ پا استخوان ها و مفاصل مچ پا را سرجای خود نگه می دارند. رباط ها از مفصل مچ پا در برابر حرکات غیرعادی، مخصوصا چرخش و گردش پا محافظت می کند.
رباط یک ساختار قابل ارتجاع است. رباط ها معمولا در محدوده خود کش پیدا می کنند و دوباره به وضعیت های نرمال خود برمی گردند. وقتی یک رباط مجبور شود بیشتر از محدود نرمال خود کش بیاید، مچ پا پیچ می خورد. پیچ خوردگی شدید مچ پا باعث پارگی رباط ها می شود.
پیچ خوردگی مچ پا زمانی اتفاق می افتد که پا فراتر از حرکات نرمال، بچرخد یا گردش می کند. در حین نشستن فشار زیادی انتقال می شود. در صورتی که پا به صورت ناصاف روی یک سطح قرار بگیرد، دچار پیچ خوردگی مچ پا می شود. این مساله باعث می شود رباط ها در یک وضعیت غیرنرمال بیش از محدود نرمال خود کش بیایند.
علائم
میزان درد به میزان کشیده شدن و پارگی رباط بستگی دارد. سستی زمانی اتفاق می افتد که رباط به طور کامل پاره شده باشد یا مفصل مچ پا به طور کامل در رفته باشد.
مکانیسم آسیب دیدگی
در صورتی که پا نسبت به مچ چرخش به داخل و خارج شدیدی داشته باشد، فشارها باعث می شود که رباط ها فراتر از طول نرمال خود کشیده شوند که به آن پیچ خوردگی مچ پا می گوییم. در صورتی که فشار بیش از حد قوی باشد، رباط پاره می شود. وقتی پای شما روی سطح ناصافی از زمین قرار گرفته باشد، ممکن است تعادل خود را از دست بدهید. ممکن است بیفتید و نتوانید روی پای خود بایستید. وقتی فشار بیش از حدی به ساختارهای بافت نرم مچ پا اعمال شود، ممکن حتی صدای " ترکیدگی" را بشنوید. پس از پیچ خوردن پا، پا درد می گیرد و ورم می کند. میزان فشار نوع درجه پیچ خوردگی را مشخص می کند، خفیف یا درجه ۱ ، متوسط درجه ۲ و پیچ خوردگی شدید درجه ۳ است ( به جدول زیر مراجعه کنید).
درجه ۱
کشیده شدن جزئی و آسیب به فیبرهای رباط
درجه ۲
پارگی جزئی رباط. در صورتی که مفصل مچ پا معاینه شود و در جهات مشخصی حرکت کند، شل شدن غیرعادی مفصل مچ پا بوجود می آید.
درجه ۳
پارگی کامل رباط. در صورتی که معاینه کننده مفصل مچ پا را در جهات مشخصی بکشد یا فشار دهد، دچار سستی می شود.
شدت پیچ خوردگی مچ پا |
یافته های معاینه فیزیکی |
میزان آسیب دیدگی |
پاتوفیزیولوژی |
درمان نوعی |
درجه
|
|
جزئی |
|
تحمل
|
درجه
|
|
|
|
بی
|
درجه
|
ورو
|
شدید |
|
بی
|
زمان مراجعه به پزشک
درصورتی که باعلائم خاصی ناشی از رگ به رگ شدن یا پیچ خوردگی مچ پا مواجه شدید باید به پزشک مراجعه کنید. علائمی که می توانند نگران کننده باشند شامل موارد زیر است:
۱- ناتوانی مچ پا هنگام پیاده روی
۲- بروز ورم های خاص
۳- علائمی که به سرعت بهبود نمی یابند و تا چند روز در بدن پایدارهستند
۴- بروز درد در پا یا ناحیه بالای زانو
تشخیص تفاوت بین رگ به رگ شدگی مچ پا با شکستگی مچ پا کمی دشوار است. برای تشخص دقیق به عکس برداری اشعه ایکس نیاز است. علائمی مانند دردهای ملایم وتورم مچ پا ازعلائم رایج پیچ خوردگی مچ پا است. اما علائم دیگری مانند ناتوانی در تحمل وزن بدن روی ساق پا و یا درد مستقیم استخوان نگران کننده است. در صورتیکه فکر می کنید اختلالی جدی تر از رگ به رگ شدن مچ پا برای مفصل شما رخ داده است حتما به پزشک مراجعه کنید پیچ خوردگی مچ پا به صورت شدید یکی از آسیب دیدگی هایی است که روی لیگامنت های بالای مچ پا تاثیر میگذارد. در رگ به رگ شدن های شدید لیگامنت های بالای مچ پا هم دچارآسیب دیدگی می شود، به این مشکل آسیب های سندسموز (Syndecmosis) می گویند. این لیگامنت دو استخوان تببیا و فیبولا را به یکدگیر متصل کرده است و برای بهبودی به دوره ریکاوری طولانی تری نیاز دارد.
تشخیص
برای تشخیص پیچ خوردگی مچ پا به پزشک مراجعه کنید. پزشک با گرفتن عکس مطمئن می شود که استخوان مچ یا پای شما شکسته است یا خیر. استخوان شکسته علائم مشابه درد و ورم را دارد.رباط آسیب دیده ملتهب است. در صورتی که استخوانی شکسته نشده باشد، پزشک می تواند درجه پیچ خوردگی مچ پا را براساس میزان ورم، درد و کبودی تعیین کند.معاینه فیزیکی دردناک است. پزشک باید مچ پا شما را در جهات مختلف حرکت دهد تا متوجه شود کدام رباط آسیب دیده یا پاره شده است.در صورتی که رباط ها به طور کامل پاره شده باشند، مچ پا پس از مرحله آسیب دیدگی اولیه سست می شود. در صورتی که این مشکل بوجود بیاید، می تواند گفت که آسیب دیدگی همچنین باعث صدمه وارد کردن به سطح مفصل مچ پا شده است.در صورتی که پزشک احتمال دهد آسیب دیدگی رباط ها، صدمه به سطح مفصل ، کنده شدن تکه کوچکی از استخوان خیلی شدید است، از شما می خواهد تا از پای خود MRI بگیرید. با استفاده از MRI می توانید مطمئن شوید که تشخیص صحیح است. پس از اتمام دوره ورم و کبودی ، پزشک دستور به گرفتن MRI می دهد.
درمان
بدون جراحی
راه رفتن به دلیل درد و ورم مچ پا دشوار می شود. در صورتی که راه رفتن باعث درد می شود، باید از عصا استفاده کنید. معمولا ورم و درد بین دو تا سه روز طول می کشد. بسته به درجه آسیب دیدگی، پزشک به شما توصیه می کند دستگاه های پلاستیکی قابل تعویضی مثل کفش کست بوت یا آتل هوا را مورد استفاده قرار دهید.
در بسیاری از موارد برای درمان و بهبود پیچ خوردگی مچ پا تنها به یک دوره زمانی محافظت از مچ پا نیاز ندارید. فرآیند درمان بین چهار تا شش هفته طول می کشد. پزشک از شما می خواهد تا از همان اول حرکاتی را با پای خود انجام دهید تا سفت نشود. انجام حرکات همچنین باعث می شود که موقعیت، وضعیت، جهت و حرکت مچ پا را احساس کنیم ( حس عمقی). حتی پارگی کامل رباط در صورتی که به صورت مناسب بی حرکت شود، با روش های درمانی غیرجراحی امکان پذیر است. حتی در صورتی که مچ پا پارگی مزمنی داشته باشد، هنوز کارایی بسیاری دارد، زیرا تاندون های بوجود آورنده آن کمک می کنند تا پا ثبات داشته باشد و بتواند حرکت کند.
برای پیچ خوردگی درجه ۱ از استراحت، کمپرس یخ، فشارموضعی و بالا بردن اندام استفاده کنید.
مچ پای خود را استراحت دهید و دراین زمان هیچ کاری انجام ندهید
کمپرس یخ باید فورا استعمال شود. این کار باعث کاهش ورم می شود. کمپرس آب یخ را روزی سه تا چهار بار و هر بار به مدت ۳۰ تا ۴۰ دقیقه مورد می توان مورد استفاده قرار داد. کمپرس یخ را با یک پانسمان ترکیب کنید تا درد، ورم و بدکاری کاهش پیدا کند
پانسمان ها، بانداژها یا نوارهای کشی با فشار موضعی باعث بی حرکت کردن مچ پا می شوند
مچ پای خود را به مدت ۴۸ ساعت بالاتر از سطح قلب خود قرار دهید.
در پیخ خوردگی درجه ۲ نیز می توان از استراحت ، کمپرس یخ ، فشارموضعی و بالا بردن اندام استفاده کرد. زمان بهبودی در این وضعیت بیشتر است. پزشک همچنین از یک دستگاه برای بی حرکت کردن یا آتل بندی مچ پا استفاده می کند.
پیچ خوردگی درجه ۳ با سستی دائمی مرتبط است. جراحی به ندرت نیاز است. به مدت دو تا سه هفته باید پا را گچ گرفت یا از مچ بند استفاده کنید.
توانبخشی به کاهش درد و ورم کمک می کند و از مشکلات مزمن مچ پا پیشگیری می کند. تحریک الکتریکی و فراصوت نیز در صورت نیاز برای کمک به کاهش درد و ورم مورد استفاده قرار می گیرند. در ابتدا، تمرینات توانبخشی شامل دامنه های از جنب و جوش و حرکات کنترل شده مفصل زانو غیرمقاومتی می شود. در صورتی که ورزش های استقامتی که مثل بلندکردن انگشت باید روی خشکی انجام شود باعث ایجاد درد شدید در پا بشوند، می توانید به ورزش های آبی بپردازید. تمرینات مخصوص پا و فعالیت های استقامتی در صورت قابل تحمل بودن، اضافه می شوند. تمرین حس عمقی اهمیت زیادی دارد، زیرا حس عمقی ضعیف دلیل اصلی تکرار پیچ خوردگی و مفصل مچ پای بی ثبات است. وقتی دیگر دردی احساس نکردید، ورزش های دیگر مثل تمرینات چابکی اضافه می شوند. هدف افزایش مقاومت و دامنه حرکات با بهبود تعادل در طول زمان است.
تمام پیچ خوردگی های مچ پا در سه مرحله بهبود پیدا می کنند.
مرحله ۱ شامل استراحت، محافظت از مچ پا و کاهش ورم می شود ( یک هفته)
مرحله ۲ شامل ترمیم دامنه ای از حرکات، استحکام و قابلیت ارتجاع می شود ( یک تا دو هفته)
مرحله ۳ شامل از سرگیری تدریجی فعالیت هایی است که به چرخاندن مچ پا و انجام دادن تمرین های استقامتی نیاز نداشته باشد. پس از مدتی بیمار می تواند چرخش های ناگهانی و سریع ( فعالیت های برشی) مثل تنیس، بسکتبال را انجام دهد ( بین چند هفته تا چند ماه).
دارو
داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی برای کنترل درد و التهاب مورد استفاده قرار می گیرند. در صورتی که پیچ خوردگی مچ پا تشخیص داده نشد و توجه و مراقبت لازم از آن صورت نگرفت، مشکلات مزمن درد و سستی بوجود می آیند.
فیزیوتراپی
درمان پیچ خوردگی مچ پا با فیزیوتراپی شامل موارد زیر میشود:
ماساژ بافت نرم
تحرک مفصل
سوزن خشک (روشی برای رفع درد های عضلانی)
اولتراسوند
استفاده از عصا
استفاده از ارتز
بستن مچ پا
مچ بند
کمپرس سرد یا گرم
حرکات ورزشی مخصوص بهبود انعطاف پذیری، استحکام و تعادل
آب درمانی
توصیههایی در ارتباط با تنظیم فعالیتها
اصلاح وضعیت بیومکانیکی
از سرگیری تدریجی فعالیتهای روزمره
توصیه در ارتباط با انتخاب کفش مناسب
ورزش
شما می توانید، در مراحل اولیه زمانیکه درد و تورم معمولا بین ۵ تا۷ روز بعد از پیچ خوردگی مچ پا کاهش یافت تمرینات کششی که در ادامه ذکر شده است را انجام دهید. در ابتدا زمانیکه مچ پای شما می تواند وزن بدن را تحمل کند، تمرینات باید برای بازگشت دامنه حرکتی به مفصل شروع شود. زمانیکه بازگشت حرکت به مفصل کامل شد، شما می توانید تمریناتی را برای استقامت مچ پا و تسریع در درمان پیچ خوردگی مچ پا انجام دهید. در حین انجام تمرینات شما می توانید، تمریناتی را برای راحتی و استحکام پا که پزشکان ارتوپد به آن تمرینات برای حفظ تعادل وچابکی در مفصل می گویند را انجام دهید. تمریناتی که برای درمان پیچ خوردگی مچ پا است باید انجام شود باید دو مرتبه در یک روز انجام شود.
در حالیکه نشسته اید مچ و پای خود را تاجاییکه می توانید بالا بیاورید این حرکت را به آهستگی انجام دهید. کشش آرامی باید در پشت ساق پا ایجاد شود تا شمارش ۱۰ پای خود را درهمین حالت نگه دارید و ۱۰ مرتبه آنرا تکرار کنید.
در همان حالتی که نشسته اید پای خود را به سمت پایین قراردهید وکمی به داخل کج کنید، تا شمارش ۱۰ در این حالت بمانید این حرکت را ۱۰ مرتبه تکرار کنید. این حرکت به تسریع درمان پیچ خوردگی مچ پا کمک می کند.در همان حالتی که نشسته اید پای خود را به سمت پایین قراردهید وکمی به داخل کج کنید، تا شمارش ۱۰ در این حالت بمانید این حرکت را ۱۰ مرتبه تکرار کنید. این حرکت به تسریع درمان پیچ خوردگی مچ پا کمک می کند.
دوباره در حالت نشسته قرار بگیرید و مچ پای خود را به سمت بیرون و بالا نگه دارید تا شمارش ۱۰ درهمین حالت بمایند. حرکت را ۱۰ مرتبه تکرار کنید.
در حالت نشسته پای خود را به سمت جلو به صورتیکه انگشتانتان به سمت پایین قراربگیرد نگه دارید تا شمارش ۱۰ درهمین حالت بمانید حرکت را ۱۰ مرتبه تکرار کنید. این حرکت به کشش و کاهش درد پیچ خوردگی مچ پا کمک می کند.
این حرکت را زمانی میتوانید انجام دهید که درد پیچ خوردگی مچ پای شما فروکش کرده باشد. در حالیکه روی لبه یک پله ایستاده اید مچ پای خود را به سمت پایین متمایل کنید و در این حالت کششی نگه دارید، تا شمارش ۱۰ در همین حالت بمانید. این حرکت را ۱۰ مرتبه تکرار کنید.
این حرکت را زمانی میتوانید انجام دهید که درد پیچ خوردگی مچ پای شما فروکش کرده باشد. در حالیکه روی لبه یک پله ایستاده اید مچ پای خود را به سمت پایین متمایل کنید و در این حالت کششی نگه دارید، تا شمارش ۱۰ در همین حالت بمانید. این حرکت را ۱۰ مرتبه تکرار کنید.
مچ پای خود را در پایین به یک جسم سخت مانند یک نیمکت فشار دهید تا شمارش ۱۰ در همین حالت نگه دارید و حرکت را ۱۰ مرتبه تکرار کنید.
مچ پای خود را بالا و به سمت بیرون به همان جسم سخت فشار دهید و تا شمارش ۱۰ در همین حالت نگه دارید این حرکت را ۱۰ مرتبه تکرار کنید. توجه داشته باشید که این تمرینات حتما بعد از کاهش درد پیچ خوردگی پا باید صورت پذیرد. مچ پای خود را به سمت پایین روی یک جسم سخت فشار دهید تا شمارش ۱۰ نگه دارید این حرکت را ۱۰ مرتبه تکرار کنید. مچ پای خود را به سمت بالا روی یک جسم سخت فشار دهید و تا شمارش ۱۰ نگه دارید.
یک طناب محکم به دور کف پای خود بپیچید و انتهای طناب را با دست خود نگه دارید به آرامی تا جاییکه امکان دارد مچ پای خود را به سمت پایین بر خلاف طناب بکشید و سپس به حالت اولیه بازگردید این حرکت را ۱۰ مرتبه تکرار کنید. این حرکت بعد از کاهش درد پیچ خوردگی مچ پا باید صورت پذیرد.
طناب را به دور کف پای خود بپیچید و انتهای آنرا به یک جسم سخت و ثابت ببندید، این حالت را در حالیکه مچ پای شما به سمت پایین است شروع کنید و مچ پای خود را تا جاییکه امکان دارد بکشید و به حالت اولیه بازگردید، حرکت را ۱۰ مرتبه تکرار کنید. این حرکات باید بعد از کاهش درد پیچ خوردگی مچ پا انجام شوند.
طناب را به دور ناحیه خارجی مچ پا بپیچید وانتهای آنرا به یک جسم سخت وثابت ببندید این حرکت درحالیکه مچ پای شما آزاد است شروع کنید وسپس مچ پای خود را به سمت پایین وداخل حرکت دهید به حالت اولیه بازگردید پای خود راآزاد کنید حرکت را ۱۰ مرتبه تکرارکنید.
طناب را به ناحیه داخلی مچ پا بپیچید و انتهای آنرا به یک جسم ثابت ومحکم ببندیدوپای خود را آرام وآزاد نگه دارید سپس مچ پا را به سمت بالا وبیرون نگه دارید و به حالت اولیه بازگردید این حرکت را ۱۰ مرتبه تکرار کنید. از آنجا که این حرکات به ماهیچه ها فشار وارد می کند بنابراین نباید بلافاصله بعد از پیچ خوردگی مچ پا انجام شود.
بعد از اینکه مچ پای شما قوی شد و توانستید به صورت کامل آنرا حرکت دهید، می توانید فعالیت های ورزشی مانند دوی آهسته یا دوچرخه سواری انجام دهید. زمانیکه احساس کردید مچ پای شما در حدود ۸۰ درصد استقامت پیدا کرده است می توانید ورزش های جهشی را انجام دهید.
با مچ پای آسیب دیده خود روی یک بالش بایستید تا شمارش ۱۰ درهمین حالت بمایند، این حرکت را ۱۰ مرتبه تکرار کنید.
روی مچ پای آسیب دیده بایستید و یک طناب به دور مچ پای سالم خود ببندید مچ پای سالم خود را به جلو و عقب حرکت دهید این حرکت را ۱۰ مرتبه تکرار کنید. توجه داشته باشید که تمرینات فقط در زمانی که مچ شما استقامت خود را بعد از پیچ خوردگی مچ پا به دست آورد، باید انجام شود.تمرین را به آرامی شروع کنید وسپس برای سخت شدن آن سرعت حرکت را افزایش دهید.
مجددا این حرکت را به آرامی شروع کنید سرعت خود را افزایش دهید و پای سالم را حرکت دهید و آنرا با سرعت به جلو و عقب حرکت دهید.
برای اینکه این تمرین را درسطوح پیشرفته انجام دهید پای سالم خود را به پشت خود ببرید و بچرخانید. توجه داشته باشید در صورتی که استقامت مچ پا بعد از پیچ خوردگی مچ پا بازنگشته باشد نباید این تمرین را انجام داد.
جراحی
پیچ خوردگی مچ پا به ندرت با جراحی درمان می شود جراحی برای آسیب دیدگی هایی است که درمان های غیرجراجی برای آنها جواب نداده اند و سستی پایدار پس از ماه ها توانبخشی و درمان های غیرجراحی وجود داشته باشد.
جراحی های پیچ خوردگی مچ پا از قرار زیر هستند:
آرتروسکوپی
جراح داخل مفصل را برای مشاهده هر نوع غضروف یا استخوان شل شده یا بخشی از رباط که در مفصل گیر افتاده، معاینه می کند.
بازسازی